Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami

Rolada bezowa


Pamiętam jak jadłam pierwszy raz roladę bezową. To było genialne - delikatne, lekkie ciasto z samych białek, do tego zdradliwie lekka bita śmietana. Całość jak chmurka, wydawało się, że można tego zjeść nie wiadomo ile :)


Ale jakoś sama nigdy nie zdecydowałam się na zrobienie jej. To wynika również z moich dwóch lewych rąk. Wszędzie tam, gdzie trzeba coś zwinąć pot perli mi się na czole i mam poczucie, że za chwilę będę cedzić przez zęby nieprzyjemne wyrazy :D

Na szczęście tu zwijanie było mega łatwe i w ogóle cała rolada jest naprawdę prosta ;) Nie trzeba się jej bać, bo robi się ją szybko, piecze szybko i zawija bez problemu. Skoro ja dałam radę to każdy podała temu ciasto. To co, w weekend rolada bezowa na deser? ;)



Ciasto:

5 białek z dużych jajek, w temp. pokojowej
1 i ¼ szklanki drobnego cukru
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 i ½ łyżeczki białego octu winnego


Krem:

1 pojemnik mascarpone (250 g)
1 szklanka mocno schłodzonej śmietanki min. 30%
2 łyżki cukru pudru


Owoce:

1 szklanka malin


Czas przygotowania: 15 min + 15 min
Czas pieczenia: 20 min
Porcje: 8-10 osób




Piekarnik rozgrzej do 150 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), blachę z piekarnika spryskaj olej i wyłóż papierem do pieczenia.

Białka wlej do misy miksera i ubij na sztywną pianę, następnie dodaj ocet winny i wymieszaj.
Cukier zmieszaj ze skrobią. Dodawaj do piany z białek po łyżeczce, stale ubijając. Na końcu piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Wyłóż na przygotowaną blachę i rozprowadź szpatułką równomiernie, ale zostawiając ok. 1 cm marginesu na każdym boku, ponieważ bez “rośnie” w trakcie pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 min (ja piekłam 20).

Upieczony placek wyjmij i zostaw na blasze na 5 minut. Na blacie rozłóż papier do pieczenia. Teraz najtrudniejsza część, ale na pewno się uda. Przełóż placek górą na papier i delikatnie, zaczynając od jednego rogu, zdejmij papier, na którym beza się piekła. Zostaw placek do całkowitego ostygnięcia.

W międzyczasie do misy miksera wrzuć mascarpone, dodaj śmietankę i zmiksuj na najwyższych obrotach aż powstanie zwarta masa, ok. 2-3 min. Dodaj cukier puder, lekko wymieszaj.

Krem rozsmaruj na bezie, rozsyp równomiernie maliny. Pomagając sobie papierem zwiń dosyć ciasno roladę, od krótszego brzegu.

Ciasto możesz posypać cukrem pudrem i ozdobić malinami lub podać z malinowym coulis.

Ciasto owinięte w papier do pieczenia możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.



Komentarze

Popularne posty