Pierś z kurczaka nadziewana czosnkowymi pieczarkami i serem



Zdaję sobie sprawę, że pierś kurczaka jest tak nudnym i wyeksploatowanym mięsem, że czasem już się nie chce na nie patrzeć. Przepisów na pierś z kurczaka jest chyba z miliard. Mięso samo w sobie jest dosyć mdłe. Wiem, że są zaprzysięgli jego wielbiciele, na ten przykład mój własny syn, który z upieczonego kurczaka je tylko pierś. Dla mnie to lekka herezja, bo ja wolę o wiele bardziej udko, które ma ciekawszy i bogatszy smak.

Ale też pierś z kurczaka jest najbardziej dostępnym mięsem, stosunkowo niedrogim. Nie jest super zdrowe, więc też lepiej nie wpychać go w siebie codziennie. Jak już strasznie chcecie jeść piersi drobiowe to lepiej zwrócić się w stronę tych indyczych. Wracając do gotowania - trzeba coś tej piersi kurczakowej dać, żeby odczarować jej mdły smak.

Dzisiaj będzie to ser i grzyby, a konkretnie pieczarki. Ja wiem, że pieczarki to nie grzyby, ale jednak ;) W każdym razie to jest naprawdę świetny przepis na pierś kurczaka. Taki fajny na niedzielny obiad albo nawet małe spotkanie rodzinne czy przyjacielskie. Jego przygotowanie zajmuje chwilę czasu, więc odpada jako danie na środę na przykład ;)

Ale bez strachu - nie oznacza to, że spędzicie w kuchni 3 godziny wywijając piruety. Wszystko jest nadal proste, składniki łatwo dostępne. Pierś wychodzi mega soczysta, sos jest aksamitny i wszystko tworzy spójną i przyjemną dla podniebienia całość. Zresztą wypróbujcie sami i napiszcie jak smakowało :)

PRZEPIS NA PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANĄ CZOSNKOWYMI PIECZARKAMI I SEREM



Pieczarki:


4 łyżki masła
8 oz pieczarek
4 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki natki pietruszki, posiekane
Sól i pieprz do smaku


Kurczak:


1 łyżka oliwy
4 piersi z kurczaka
sól i pieprz
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
8 plasterków mozzarelli
¼ szklanki startego parmezanu
Wykałaczki


Sos:


2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka musztardy Dijon
1 i ½ szklanki śmietanki
Sól, pieprz
2 łyżki natki pietruszki, posiekane


Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 20 min
Porcje: dla 4 osób


Piekarnik nagrzej do 200.

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki (jeśli są większe to w pół plasterki). Na dużej patelni (najlepiej takiej, którą można włożyć do rozgrzanego piekarnika) rozpuść masło, wrzuć czosnek i duś przez 30 sekund, dodaj pieczarki. Duś grzyby ok. 5-10 min aż puszczą sok, posól i popieprz do smaku, dodaj natkę pietruszki i odstaw do wystudzenia. Nie myj patelni!

Piersi z kurczaka obtocz w soli, pieprzu, granulowanym czosnku oraz pietruszce. Następnie na grubszym boku przekrój tak, żeby powstała kieszonka. Do każdej włóż po 2 plastry mozzarelli, łyżkę lub dwie ostudzonych grzybów (nie trzeba dodawać wszystkich, resztę zużyjesz do sosu), a na ich wierzch parmezan (podobnie, jak z grzybami, reszta do sosu). Zepnij wykałaczkami, żeby nadzienie nie uciekało.



Na tej samej patelni, na której smażyły się grzyby, podsmaż piersi z obu stron. Mają być lekko brązowe. Następnie przykryj patelnię i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 min.

Wyjmij patelnię z kurczakiem z piekarnika, piersi przełóż na ciepły talerz i nakryj folią aluminiową, żeby nie wystygły.

Na patelni, na której zostały soki z pieczenia, wrzuć czosnek i podsmażaj 30 sek. Następnie dodaj musztardę i dobrze wymieszaj, wlej śmietankę, zagotuj i trzymaj ok. 5 min aż zacznie redukować swoją objętość. Teraz przypraw, dodaj pozostałe grzyby i parmezan, natkę pietruszki i wymieszaj.

Podawaj z puree z ziemniaków.


Komentarze

Popularne posty