Brownie z fasoli





Choroba znowu te Walentynki :-P Obudziłam się z tą myślą. Pewnie dlatego, że i z nią poszłam spać. Z braku laku :D Miałam jeszcze w głowie pomysł na brownie z fasoli. W końcu czekolada musi być, nie? :)


Już je robiłam kilka razy, jak dopada mnie przemożna chęć zjedzenia czegoś czekoladowego. Czym się różni od zwykłego brownie? Na pewno nie smakiem. W życiu, ale to w życiu nikt nie wpadnie, że jest zrobione z fasoli. Za to nie ma tu mąki, nie ma cukru, a zamiast masła - olej kokosowy. Zdrowy deser. Oczywiście nie należy zjadać całej foremki, bo wtedy już nie będzie ani zdrowy :D


Nie licz, że spalisz wiele kalorii przygotowując to brownie :D Robi się je 5 minut ;) Nie licz, że dogrzejesz mieszkanie piekarnikiem. Piecze się 15 minut ;) Nie licz, że od niego utyjesz :-P 100 g to jakieś 120 kalorii.


I tak to ja sobie mogę świętować Walę Tynki, Dzień Kobiet, Dzień Czekolady, a nawet wybuch Rewolucji Październikowej :D Przepis na brownie z fasoli poleca się nie tylko na święta :D



Składniki:


1 puszka czerwonej fasoli, odsączona z zalewy (masa po odcieku 250 g)
1 bardzo dojrzały banan (taki no wiesz, czarny już :D)
3 łyżki syropu klonowego albo z agawy (może być też miód, ale taki lejący)
1/4 szklanki oleju kokosowego (musi być płynny)
2 łyżki kakao
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki posiekanych pekanów albo orzechów włoskich

Polewa:


1 tabliczka gorzkiej czekolady (bez cukru, są takie)
3 łyżki śmietanki 30%





Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Przygotowuję foremkę 20x20 cm (taką typową dla brownie).


Wszystkie składniki, oprócz orzechów, wkładam do dzbanka blendera i miksuję aż ciasto będzie gładkie. Orzechy siekam i dodaję do ciasta, mieszam. Przelewam do formy i wyrównuję powierzchnię.


Wkładam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjmuję i studzę.


Składniki polewy wkładam do miseczki i podgrzewam w mikrofali 1,5 minuty, mieszając co 30 sekund. Jeśli nie masz/nie lubisz mikrofalówki: zagotuj śmietankę i wrzuć czekoladę. Zdejmij z ognia i mieszaj dopóki czekolada się nie rozpuści.


Polej brownie (nie wyjmuj z formy) i wstaw do lodówki na jakieś 30 minut.







Komentarze

Popularne posty